You are currently viewing Újévi fogadkozások helyett: Hogyan valósítsd meg a terveidet 2022-ben?

Újévi fogadkozások helyett: Hogyan valósítsd meg a terveidet 2022-ben?

Neked mire van szükséged ahhoz, hogy 2022 sikeres legyen?

Ahogy közelebb kerülünk a naptári év végéhez, egyre többen teszik mérlegre az évet és tekintenek szorongással a következő esztendő felé. Ezt az évet is nagyrészt a koronavírus járvány különböző hullámai határozták meg, mégsem tehetjük, hogy minden sikertelenségünket vagy teljesítetlen fogadalmunkat a vírus számlájára írjunk.

Az új esztendővel újra eljön a fogadkozások időszaka, de mielőtt belevágnánk, érdemes egy pillantást tenni az egy évvel ezelőtti  ígéreteikre és vágyainkra. Mit sikerült ezek közül elérned vagy megvalósítanod?  Akár sikerült, akár nem, mit tanulhatsz belőle? Mit próbáltál ki, és mi múlott rajtad? Ha ezekre a kérdésekre őszintén keresel választ, máris egy kicsit közelebb kerülhetsz önmagad megismeréséhez is.

Ne vállald túl magad!

Sokféle oka lehet annak, hogy egy fogadalmunkat vagy tervünket végül nem valósítjuk meg. A legnyilvánvalóbb eset a túlvállalás. Ha nem reális, azaz nem elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, az előbb-utóbb olyan súllyal nehezedik ránk, hogy bele se kezdünk vagy inkább kihátrálunk belőle. Az viszont nem baj, ha kihívást jelent, amit el akarunk érni. Ha nem kerülne semmibe, akkor az értéke sem lenne számunkra jelentős. Ha pedig egy nagy feladattal kerülsz szembe, választhatod a kis lépések taktikáját. Elárulom, hogyan lehet megenni egy elefántot: falatonként. Ha nagy terveidet kis lépésekre bontod, akkor minden egyes sikeres kis lépés motivációt ad a teljes sikerhez.

Tűzz ki határidőt!!

Még a legjobb tervek is megakadhatnak azon, ha nem határozzuk el előre, hogy mikor kezdünk bele, vagy mikorra kell teljesítenünk. A legkönnyebb ugyanis azt elodázni, aminek nincs meg a határideje. Ha el akarsz érni valamit, érdemes meghatároznod, hogy mikor kezdesz hozzá és mikor legyen kész. Ha például azt tervezed, hogy a következő évben elkezdesz valamilyen nyelvet tanulni, határozd meg, hogy mikor fogsz hozzá. Előfordulhat, hogy éppen akkor nem tűnnek ideálisnak a körülmények, te mégis ragaszkodj a kitűzött dátumodhoz.

Just do it!

Gyakran ugyanis éppen azért nem valósulnak meg a legjobb tervek vagy vállalások, mert nem találjuk hozzá a megfelelő pillanatot vagy körülményeket. Mindenkinek vannak küzdelmesebb vagy éppen nyugalmasabb időszakai, mégsem számíthatsz arra, hogy 2022-ben egyszer csak megérkezik az ideális pillanat. Hasonló ehhez az a hozzáállás is, amikor valamit minden részletében meg akarunk tervezni, minden eshetőségre felkészülni, minden információt beszerezni és mások véleményét meghallgatni. Amíg az elmélettel foglalkozunk és a tökéletességig csiszoljuk a terveket, lehet, hogy csak elbizonytalanodunk és egyre távolabb kerülünk a megvalósítástól. Tegyél egy kísérletet, és vágj bele! Egyszerűen kezd el megvalósítani, és egyre közelebb fogsz kerülni a célod eléréséhez.

Legyen a terved személyes!

A legjobb tervek mindig nagyon személyesek. Minél kevésbé fontos nekünk, annál valószínűbb, hogy nem fogunk bele energiát fektetni. De honnan tudhatod most 2021. végén, hogy mi lenne számodra fontos 2022-ben? Ehhez egy kis időutazásra van szükség. Kell hozzá némi képzelőerő.

Tegyük fel, hogy 2022. életed egyik legszuperebb éve lett, és biztosan tudtad, hogy végigkísért rajta Isten. Amikor 2022. december végén elégedetten vetsz számot az évről, az akkori önmagad mit válaszol a következő kérdésekre?

Mi az, ami igazán büszkeséggel tölt el?

Mi az, amiért leginkább hálás vagy?

Mi az, amiről le tudtál mondani ezekért?

Mi az, amiért megérte?

Mit üzennél a mostani önmagadnak?

Ha kell egy kis segítség

A felsorolt néhány szempont jó támpont lehet ahhoz, hogy ne csak teljesítetlen fogadkozások, hanem megvalósult célok tegyék sikeresebbé számodra a következő évet. Ha úgy érzed, kellene még egy kis segítség, esetleg elakadtál vagy elbizonytalanodtál, most egy rendkívüli ajánlatom van számodra. Évkezdő coaching csomaggal abban támogathatlak, hogy elhárítsd az akadályokat vagy tisztábban láss a céljaidat illetően. Mindezt most igazán kedvezményesen. Ha többet szeretnél meddő fogadalmaknál vagy vágyak kergetésénél, keress meg bátran vagy kattints az alábbi linkre!

Addig is sikerekben és megvalósított tervekben gazdag új esztendőt kívánok neked!

 

Ficsor Gábor Andor

hivatás- és vállalkozói coach

Vélemény, hozzászólás?