You are currently viewing Hogyan sikerül elérni a változást?

Hogyan sikerül elérni a változást?

Gondolkodtál már azon, hogy van, amikor egy változás könnyen megtörténik, és van, amikor nehezen vagy egyáltalán nem megy? Honnan lesz a változáshoz motiváció? Nemrég találkoztam egy képlettel, ami közelebb hozta nekem ennek megértését: 

cél vonzereje x bizalom a megvalósíthatóságban x következő lépések tisztán látása > a változáshoz szükséges erőfeszítés

Mindenekelőtt szükség van egy vonzó célra. Sokszor éppen attól lesz vonzó, hogy a sajátunk és azonosulni tudunk vele. Ha pl. egy gyermek iskolai eredményeinek változása csak a szülő vagy a tanár célkitűzése, a pozitív változás nem lesz könnyű. A következő elem a változásban való bizalom. El tudod-e képzelni, hogy megtörténhet? A harmadik sem kevésbé fontos a tényezők közül: látod-e a következő lépéseket, a vágyott jövő felé vezető utat? Tudod-e, hogy mit kell tenned?

A szorzatuknak pedig nagyobbnak kell lennie mint a változáshoz szükséges erőfeszítés. Ha ez utóbbi túl soknak tűnik, hiábavaló a cél vonzereje, a bizalom vagy akár a következő lépések ismerete is. 

Vigyázat! A szorzat egyik tényezője sem lehet nulla, mert akkor nem lesz motiváció, de minél nagyobbak az egyes összetevők, annál nagyobb a motiváció a változásra és az erőfeszítések megtételére. 

Neked most mit üzen ez a képlet? Melyik tényezőn dolgoznál?

Vélemény, hozzászólás?