You are currently viewing (Hogyan) működik az online coaching?

(Hogyan) működik az online coaching?

Gyorsan változik a világ. Néhány hónappal ezelőtt nem is gondoltunk arra, hogy egy láthatatlan ellenség miatt szinte egyik hétről a másikra változott meg az életünk. Sokan azt sem gondolták, hogy sikerül nagyobb fennakadások nélkül alkalmazkodni a szabadságunk, a mobilitás és a személyes kapcsolattartás korlátozásához. Ennek is volt ára: 2020. tavaszán kinéztem egy új laptopot magamnak, de elhalasztottam a vásárlást. Néhány hét múlva már több mint 20%-al drágábban találtam meg ugyanazt vagy hasonló gépet. A home office és az online kapcsolattartás felértékelődése miatt annyira megnőtt a kereslet a hordozható számítógépek iránt, hogy ez az árakban is megmutatkozott. A kisebb és nagyobb vállalkozások rájöttek arra, hogy a munka egy része elintézhető az online térben is. Mire hozzászoktunk ehhez, a világ újra változásban van, a személyes kapcsolattartásra egyre több a lehetőség.

A korlátozások időszakában megismert technikák és tapasztalatok viszont nem feltétlenül kerülnek a szemétbe. Egyre többen kezdték el alkalmazni és használják azóta is készségszinten az online digitális világ adta lehetőségeket. Ha valami jól működik és hasznos, miért ne használnánk továbbra is? A vállalatok egy része, ott ahol lehet, biztosan meg fogja hagyni a lehetőséget az otthoni munkára, és sokan az online vásárlás kényelmét sem fogják szívesen elengedni. Így vagyunk ezzel az online coaching esetében is.

Ebben a blogbejegyzésben azt írom le, hogy milyen tapasztalataim vannak az online eszközökön keresztül történő coachinggal és mi az, amitől még többet profitálhatsz belőle.

Az online coaching működik

Az online vagy telefonon keresztül történő coachingbeszélgetés nem újdonság, már évek óta alkalmazzuk. A legtöbb esetben az online coachingra akkor került sor, amikor az ügyfél valamilyen oknál fogva nem tudta megoldani az utazást, a személyes jelenlétet. Akár az elfoglaltságai miatt vagy mert éppen külföldön élt. A gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy a személyes találkozással történő konzultációkhoz képest nincs különbség az online coaching hatékonyságában és eredményességében. Biztosan sokan élnek majd továbbra is a lehetőséggel pl. azok közül, akik számára időveszteség lenne otthonról vagy a munkahelyükről az oda-vissza utazás. Ehhez azonban szükség van néhány fontos körülmény figyelembevételére, mint ahogyan fontos az „offline” találkozók esetében is megteremteni a figyelem, a bizalom és a zavartalanság feltételeit. Mit tehetünk ezért az online coaching esetében? Ehhez sorolok fel néhány szempontot.

Az online coaching némi megszokást igényel

Kezdetben némi megszokás szükséges, hiszen különbözik a személyes beszélgetésektől. Ott belépsz egy szobába, vagy éppen egy kávézóba, aminek a berendezése, atmoszférája is hat rád. Köszöntenek, ami valamilyen fizikai érintkezéssel jár, kapsz egy csésze kávét vagy teát, és leülsz velem szemben. Az online coachingnál nincs ilyen rituálé, ehhez némi megszokás szükséges. De néhány perc múlva észreveszed, hogy valójában nem is veszed észre, hogy van képernyő közted és köztem.

Digitális eszközök használata

Az elmúlt években mindenki hozzáférhetett a modern digitális megoldásokhoz és eszközökhöz. Ebben a korlátozások még lendületet is adtak. Szinte mindenkinek van gyors internetje, telefonja és /vagy laptopja. A videohívások nagyon sok magyar ember számára megszokottak. A munkahelyen rendszeresen fordul elő videokonferencia a fizikai találkozók helyett, de mindennapossá vált az is, hogy a szeretteinket videohívással „látogatjuk” meg és ezen keresztül lépünk velük kapcsolatba. A jó digitális megoldások megjelenése és szokásossá válása megkönnyíti azt a kis lépést, ami az online coachinghoz vezet.

Online coaching: ha át akarod hidalni a távolságot vagy a drága az időd

Az online coaching jól működik, sőt számos előnnyel jár:

  • Nincs utazási idő és utazási költség
  • Az online coaching esetében bárhol lehetsz: útközben, otthon vagy egy csendes parkban.
  • Rugalmasabban kezelhető a találkozók időpontja és időtartama. 

Hogyan működik az online coaching a gyakorlatban?

Lássuk lépésről lépésre! Előzetesen megbeszélünk egy időpontot, majd kiválasztjuk azt az eszközt, amin a kommunikáció zajlani fog. Kapsz tőlem pl. Skype elérhetőséget vagy Zoom linket.

Az online találkozó előtt pedig még időben érdemes néhány előkészületet tenni. Ezek között van olyan is, amit rutinos videochatelők is figyelembe vehetnek:

1) Biztosíts egy csendes helyet, ahol nem zavarhatnak meg. Mondd el az otthon levőknek vagy a munkahelyeden a kollégáknak, hogy a következő 60 vagy 90 percben ne zavarjanak. Ez az idő rólad szól, add meg magadnak! A zavartalanságot első sorban magad miatt biztosítsd. Ha valami ennek ellenére közbejöhet (pl. bejön  a gyermeked a szobába), rugalmasan fogjuk kezelni. A lényeg, hogy tegyél meg mindent azért, hogy a közös munkára koncentrálhass. Én is így teszek.

2)  Jó, ha 5-10 perccel a találkozó előtt már csak erre készülsz, ezért érdemes már kényelmesen elhelyezkedni és erre hangolódni. A coach is így tesz: nem egyik beszélgetésből esek be a másikba, hanem biztosítok magamnak időt, hogy felkészüljek. 

3)  Ellenőrizd, hogy működik-e az internetkapcsolatod.

4) Töltsd le a Zoom vagy a Skype alkalmazást. Ismerkedj vele és próbáld ki, ha még nem vagy benne járatos.

5) Ellenőrizd, hogy működik-e a webkamera és a mikrofon. A Skype-nak és a Zoom-nak is vannak tesztelési lehetőségei erre.

6) Fogj egy csésze kávét vagy teát, és elkezdődhet a találkozó.

7) Akár offline akár online is történik a coaching, a befejezés után érdemes biztosítanod magadnak még néhány percet, hogy jegyzetelj vagy hagyd, hogy az új felismerések, az önmagad felfedezésében megélt tapasztalatok elmélyülhessenek.

Szívesen támogatlak online formában is, hogy megoldást találj személyes életed, hivatásod vagy vállalkozásod elakadásaiban, megoldhatatlannak tűnő dilemmáiban. Ha kipróbálnád az online coachingot, keress fel elérhetőségeimen. 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Vélemény, hozzászólás?